dilluns, 14 d’abril del 2014

CERTAMEN LITERARI

Enguany, per primera vegada, hem organitzat un certamen literari amb motiu de la celebració de Sant Jordi.
S'han presentat vuit relats escrits per alumnes de 4t, 5è, 1r d'ESO i 3r d'ESO i que en breu publicarem a la web de l'escola perquè pogueu gaudir de la seva lectura.
El tema proposat era Vivim la terra, i els joves escriptors han demostrat que cadascú la viu de forma diferent. Als relats hi hem trobat aventura, fantasia, poesia i molta, molta creativitat.
Avui s'ha fet l'entrega de premis a la nostra escola i els escrits s'han fet arribar a l'UCTAIB (Unió de Cooperatives) per a participar a una segona fase del certamen a la qual també hi participen alumnes d'altres escoles cooperatives.




Enhorabona a tots els participants!

COMPARTIM ELS CÒMICS

Avui matí padrins i fillols hem compartit la lectura dels còmics que més ens agraden.




Els padrins hem duit còmics de casa i a les 11h hem  anat a cercar els nostres fillols a les seves classes. Després hem sortit junts al pati on hem compartit històries i personatges amb els petits.





Hem passat una estona ben agradable!




SETMANA DE SANT JORDI


diumenge, 13 d’abril del 2014

POESIA I MÚSICA ENS OMPLEN EL COR

El passat divendres dia 11, padrins i fillols vàrem poder gaudir tots plegats d'un espectacle de música i poesia que ens va captivar.





 Amb els primers poemes partírem d'excursió i pel camí trobàrem formigues, marietes i , fins i tot un elefant.
En arribar dalt del cim, aturàrem per jugar una estona i menjar una mica per recuperar forces i, mentre, escoltàrem la música del vent.








Quina llàstima haver de refer el camí, tan bé com estàvem!






dimecres, 9 d’abril del 2014

DONAM A CONÈIXER LA BIBLIOTECA

 
A Mata de Jonc, el curs 2011-2012 posàrem en marxa el projecte de Biblioteca Escolar amb el qual volíem transformar la biblioteca central en un centre de recursos multimedia que facilités l'adquisició de coneixements per part de l'alumnat i el desenvolupament de les seves habilitats per a la resolució de problemes a través del maneig de la informació.
Per altra banda, preteníem crear un espai per a l'aprenentatge, l'encontre i la comunicació i destinat a tota la comunitat educativa, integrant les activitats de la biblioteca en els processos educatius del centre i propiciant la participació activa dels alumnes i les seves famílies. Nosaltres desitjàvem transformar-lo a la manera de l'àgora grega on coneixements, informació, sentiments i emocions fossin compartits per tots. No era fàcil.
La participació és un dels trets d'identitat de la nostra escola i tenguérem molt clar que l'havíem de tenir ben present per tal d'assolir el nostre objectiu. Només el treball d'un grup de mestres no seria suficient si el que cercàvem era que cadascú sentís la biblioteca com a pròpia. 
Així, formàrem tres comissions:
La dels alumnes, constituïda com a cooperativa des del curs 2012-13.
La comissió de mares i,
La comissió de mestres.
La setmana passada els alumnes de sisè partiren cap a València per dur a terme l'intercanvi amb Escola Gavina. Allà n'Arnau, na Mariona i en Miquel (tres socis de Jonquers) explicaren a alumnes, pares i mestres el funcionament de la seva cooperativa i les activitats que organitzen a la biblioteca de la nostra escola.


Per altra banda, dissabte dia 29 de març es va celebrar un encontre de mestres bibliotecaris a l'IES de Santa Margalida en el qual hi participaren mestres de Catalunya i Mallorca. En aquest encontre na Nela Hidalgo i na Magdalena Cabot, i gràcies a la col·laboració de n'Aina Conde, presentaren el projecte de l'escola Mata de jonc, fent especial incidència en l'organització i actuacions de cadascuna de les comissions.
La jornada es va dedicar a compartir experiències i a establir noves relacions que, ben segur enriquiran el nostre projecte de cara al futur.




dimarts, 8 d’abril del 2014

PROGRAMA DE SANT JORDI 2014

El programa d'activitats d'enguany inclou propostes diverses. Algunes estan  relacionades amb el món dels còmics: la xerrada inaugural, la presentació de na Jonqueta (personatge que presidirà el racó de còmics de la nostra biblioteca)... Altres estan dedicades a la lectura i als llibres: poesia, trobades de padrins i fillols, paradeta de llibres de segona mà i un taller de folrar llibres.
Esperam que us agradi la proposta i que tots trobeu la manera de participar-hi.


dilluns, 7 d’abril del 2014

SETMANA DE SANT JORDI

TALLER DE CUSTOMITZACIÓ DE LLIBRES I CARPETES

En motiu de la commemoració de l'any del còmic, us animam a venir a la Sala Gran
dimecres dia 9 d'abril a les 16 h
amb:
  • una carpeta, llibre o quadern que vulgueu customitzar
  • paper que us agradi per fer de base
  • tires o personatges de còmic
  • tisores i cola
i us ajudarem a fer unes carpetes ben xules!




MERCADET DE LLIBRES I REVISTES DE 2a MÀ

Per tal d'obtenir fons per poder comprar més llibres de préstec per a adults, els dies 9 i 15 d'abril, de 16 a 17 h, trobareu a l'entrada de l'escola una taula amb llibres i revistes de 2a mà i punts de llibres, a molt bon preu. Us hi esperam!!!

Comissió de Mares de la Biblioteca


diumenge, 6 d’abril del 2014

NA JONQUETA

Amb motiu de la celebració del 50è aniversari de na Mafalda hem creat un nou personatge per a presidir el racó dels còmics, na Jonqueta. 
No ha resultat senzill poder comptar amb la seva presència i hem d'agrair a n'Antònia, n'Aina Bauçá, na Sami, n'Aina Conde i als alumnes de cinquè que això hagi estat possible, perquè ha estat un procés laboriós.

Primer, el fang. Després, el guix i el paper encolat.




Veureu que s'assemblen molt... Si no fos per aquesta mata de cabells!




CINEMA I LITERATURA: LOS INCREÍBLES

En un any dedicat al món dels còmics no podíem deixar de banda als superherois, personatges que ens han colpit d'admiració en llargues hores de lectura.
Són moltes les pel·lícules que han protagonitzat superherois com Spiderman, Batman, Superman, X-Men..., però nosaltres ens hem decantat per Los Increíbles  perquè estam segurs de que agradarà a grans i petits i, perquè lluny de presentar-nos un éssers fantàstics, orgullosos de les seves capacitats superiors a les de la resta dels humans, ens mostra uns personatges carregats de dubtes que ansien viure amb normalitat i integrats a la societat en benefici de la qual fan servir els seus poders.


Fitxa tècnica:
Direcció i guió: Brad Bird
País:  USA
Any 2004
Durada 121 minuts
Gènere: animació, aventures
Companyia: Disney/ Pixar

Els personatges:
Bob Parr, Mr Incredible 
Helen Parr, Elastigirl 
Lucio Best, Frozono
Edna Mode
Mirage
Dashiell (Dash) Parr
Violeta Parr
Buddy Pine, Sindrome




Argument:
La pel·lícula narra les aventures d'una família d'antics superherois que descobreixen que la font dels seus poders està en els altres. Després d'anys de lluita contra el mal, viuen retirats i han adoptat identitats civils, en part a causa de la incomprensió i rebuig social que generen les conseqüències de les seves accions (destrosses al mobiliari urbà, seqüeles físiques en les persones que han salvat, etc). 
La vida de Bob, Mr Incredible, és rutinària i avorrida. Després de 15 anys de fer feina a una empresa asseguradora, desitja amb totes les seves forces torna a l'acció. Finalment se li presenta l'oportunitat de tornar a sentir-se útil.


El creador i director:
Branden Bird (24 de setembre de 1957 Kalispell, Montana) és un director d'animació, guionista i director d'USA, conegut principalment per la creació de Ratatoille, Los Increíbles i per haver dirigit El gigante de hierro.
Bird va començar la seva primera pel·lícula d'animació als 11 anys i la va acabar als 13. Aquesta pel·lícula va cridar l'atenció dels estudis Disney empresa per la qual va treballar uns anys després de graduar-se a la CalArts (California Institute of the Arts) on havia conegut en John Lasseter (cofundador de Pixar) qui més envant el contractaria per dirigir Los Increíbles.
Bird volia que tot allò que li gradava fos present a la pel·lícula: una gran dosi d'aventura, famílies poc convencionals, suspens, disseny vanguardista, humor intel·ligent i personatges interesants i autèntics que fessin partícips els espectadors dels seus dilemes emocionals i morals.
En el moment en que se li va ocorre la història, acabava de ser pare per primer cop i li preocupava la manera en que les persones podien compaginar la vida familiar amb els somnis personals. És per aquest motiu que crea el personatge d'un superheroi que es veu obligat a renunciar a allò que més li agrada pel benestar de la seva família.
Segons les seves pròpies paraules volia "crear un món ple de referències a la cultura pop -amb els típics artefactes que apareixen a les pel·lícules d'espies, els poders dels superherois dels còmics i els dolents que utilitzen aparells ingeniosos (...) Totes aquestes coses íntimes - ser pare, marit, la idea d'envellir, la importància de la família, el significat del treball, el que sents en pensar que perds allò que estimes- són presents en aquesta gran història"






dijous, 3 d’abril del 2014

EL PROCÉS CREATIU DE FER VINYETES

El proper dilluns, dia 7 d'abril, iniciam les activitats de celebració de Sant Jordi, que enguany faran especial incidència en el món dels còmics, les tires còmiques i a retre homenatge a na Mafalda en el seu 50è aniversari.



Per a nosaltres, serà un gran plaer poder comptar amb la col·laboració d'en Jaume Balaguer per a la sessió inaugural.

En Jaume, que ja va dissenyar per a tots nosaltres el logotip de la biblioteca i la camiseta Atiam la flama, ens delectarà amb una xerrada sobre l'art de fer vinyetes, al qual es dedica com a professional de la il·lustració.

Ens mostrarà els seus treballs a les tires Albercocs i cireres, Muts i algunes planes publicades a la revista Esquitx.



Si estau interessats a conèixer la dinàmica que se segueix per fer una tira còmica als diaris, o simplement voleu saber com es transforma un full en blanc en una vinyeta o una plana de còmic, no podeu deixar passar aquesta oportunitat.



Us hi esperam a tots!

Bon Sant Jordi 2014!!!!