diumenge, 24 de març del 2013

HARRY POTTER Y LA PIEDRA FILOSOFAL

Dilluns de març, dins el cicle "Cinema i literatura" es projectarà la primera pel·lícula de Harry Potter inspirada en la novel·la juvenil escrita per na J K Rowling amb el mateix títol: Harry Potter and the Philosopher's stone.

L'autora del llibre

Joanne Rowling ( Yates, Regne Unit, 1965) és l'autora de la heptalogia sobre Harry Pottter.
L'escriptora assegura que des de molt petita, a l'edat de sis anys, ja li agradava molt escriure i que creava històries per a la seva germana petita. Tot i això, els seus inicis literaris no foren senzills i, abans d'aonseguir l'èxit amb aquesta novel·la, es va dedicar a la traducció.


La inspiració li arribà a l'autora mentre feia un viatge en tren des de Manchester a Londres i va escriure la novel·la als cafès d'Edimburg, ciutat a la qual es mudà al 1994, que té un caràcter marcadament literari i d'on són originaris autors de la talla de Sir Walter Scott, Robert Burns, Robert Louis Stevenson i Arthur Conan Doyle.


Per altra banda, la ciutat compta amb una llarga tradició de contacontes procedent de la cultura escandinava.
Actualment hi ha a Escòcia més d'un centenar de contacontes professionals per la qual cosa s'entén que s'hagi creat a la capital un modern centre amb un teatre especialment dedicat a aquest tipus d'activitats.
Molts dels racons de la ciutat que ha acollit Rowling són presents a l'obra així com també els voltants d'Edimburg i les Highlands.







La Novel·la es va publicar al 1997 i la pel·lícula s'estrenà al 2001.








La Pel·lícula
Director: Chris Columbus
Categoria: Fantàstica
Warner Bros
Any: 2001
Repartiment: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Richard Harris, Maggie Smith, Robbie Coltrane, Alan Rickman i Ian Hart

Sinopsi
Harry és un nin orfe que viu amb els seus únics parents vius, la família Dursley amb els quals no es duu bé. El dia del seu onzè aniversari, reb la visita d'un misteriós individu anomenat Rubeus Hagrid que l'informa de que en realitat és un mag molt popular en el món màgic a causa d'haver sobreviscut a l'atac mortal de Lord Voldemor qui, per altra banda, sí aconseguí matar els seus pares. Li explica també, que de resultes d'aquell atac li ha quedat una cicatriu al front en forma de raig i de que és el moment d'iniciar la seva formació al Col·legi Howarts de Màgia i Fetilleria.
Harry parteix sense el consentiment dels seus oncles per tal de començar els seus estudis a l'escola de màgia on es farà amic de n'Hermione Granger i en Ron Weastley. Junts descobriran l'existència d'una cambra secreta i vigilada on s'amaga un objecte desitjat per Lord Voldemor.
Amb l'ajut de Albus Dumbledor i els seus amics, aconsegueix evitar que Voldemor es faci amb la pedra i, en acabar el curs Harry torna a casa dels Dursley en espera de començar el següent.







divendres, 22 de març del 2013

CISTELLES I OUS DE PASQUA

Dimecres passat, dia 20 de març, vàrem fer unes cistelles amb material reciclat a la Sala Gran. Aquestes cistelles són per posar els ous de Pasqua.
La sorpresa va ser que el conill de Pasqua ens havia deixat ous per tot arreu.
Ens vàrem tornar les cistelles plenes!!!!! 

diumenge, 17 de març del 2013

ENS VISITA NA CLEMENTINA

El passat dimecres dia 6 de març rebérem a la biblioteca una visita molt especial. Na Clementina arribà carregada d'històries i contes d'arreu del món que encisaren a petits i grans. La Sala Gran era plena de gom a gom, es veu que l'esperaven amb molta il·lusió.
Sabem de bona tinta que ella també va gaudir de la jornada. Per això, esperam que aviat ens torni a visitar.




dilluns, 11 de març del 2013

LA LECTURA AMB ULLS D'ARTISTA. Pablo Picasso

Pablo Picasso (Málaga 1881- Mougins, França 1973) és considerat un dels més grans artistes del segle XXI. Des de molt petit destacà per les seves aptituds artístiques tot i que ell trobà a faltar a les seves primeres pintures la ingenuitat pròpia dels nins.
Arribà a pintar més de dues-mil obres però també es dedicà a altres gèneres com el dibuix, l'escultura, el gravat, la il·lustració de llibres, la ceràmica i, el disseny d'escenografies i vestuaris per a representacions teatrals.

Al 1932 va retratar na Marie-Thérèse Walter, la seva amant per aquellà època, asseguda a una butaca amb un llibre a la falda. 


Aquesta és la pintura més famosa de l'artista que fa referència a la lectura però en va pintar algunes més. Aquí teniu alguns exemples per gaudir de la seva feina.



















diumenge, 10 de març del 2013

VISITA A CAN BUTJOSA

El passat 23 de febrer, un grup de bibliomaníacs, integrants del seminari de biblioteques escolars que es realitza al CEP de Palma, anàrem fins a Parets del Vallès per visitar la biblioteca de Can Butjosa.
Allà ens esperava na Mercè Escardó, una persona extraordinària que acumula anys d'experiència en la gestió de la biblioteca i en el foment de la lectura entre els més joves.



Abans d'entrar, na Mercè ens explicà que aquest és un espai molt especial perquè es tracta de la única biblioteca pública a Catalunya destinada exclusivament al públic infantil i juvenil. Per aquest motiu, era condició indispensable que la poguéssim visitar amb ulls de nin i, dit això, llençà damunt nosaltres un polsim màgic que ens reduí de tamany.
Els encarregats de mostrar-mos la biblioteca foren els nins bibliotecaris que, com usuaris habituals, la coneixen bé i feren especial esment al que realment els agrada a ells. D'aquesta manera coneguérem l'espai a través dels seus ulls i interessos. Realment saben que és ca seva!
Algunes coses que ens explicaren:
A la biblioteca hi habita un follet màgic que viu allà des d'abans que l'espai es convertís en una biblioteca. És molt gelós del silenci i han pactat unes normes de comportament amb ell.
També hi viu un monstre que encomana el desig de llegir als nins. Diuen que no l'han vist però noten la seva presència cda vegada que queden enganxats en la lectura d'un llibre, quan no poden deixar de llegir-lo.
A la biblioteca es senten lliures, si respecten els altres poden triar el racó quue més els agrada i fer el que vulguin perquè sovint hi van tot sols des de casa i  troben materials de tot tipus. A vegades hi van a llegir o a estudiar i, quasi sempre, se'n duen llibres a casa.
Els agraden les activitats que s'organitzen a la biblioteca i que na Mercè i altres responsables els expliquin històries.





























A la biblioteca també hi poden trobar pel·lícules però només hi entren aquelles que es relacionen amb el món dels llibres i el préstec es fa de forma conjunta.


Allà tots els llibres, paraules i lletres hi tenen cabuda, és per això que a un dels racons es fa un homenatge a tots els alfabets del món.



A la biblioteca hi ha plantat un arbre amb uns fruits molt especials, són exemplars dels llibres d'alguns autors als quals s'ha homenatjat al bosc dels llibres de la ciutat.



El bosc dels llibres és un espai ajardinat de la ciutat on hi ha plantats diferents arbres en honor de grans escriptors i alguna de les seves obres més representatives. 
L'horabaixa el visitàrem i, al costat de molts altres, no ens va sorprendre trobar en Michael Ende, en Roald Dahl i... Miquel Rayó.

Després de la passejada pel bosc, tornàrem a la biblioteca on poguérem gaudir de l'activitat Llegint en família que s'organitza els dissabtes horabaixa a càrrec de Caro Von Arend. 
En podeu gaudir una estona amb aquests vídeos: