divendres, 7 de novembre del 2014

LA CASA DE HOJAS

Enguany el primer llibre comentat al Club de Lectura ha estat La casa de hojas, de Mark Z. Danielewski. Com diu el propi Biel Serra, que és qui ens en va parlar el curs passat, és un llibre arriscat de recomanar, perquè és molt peculiar, però realment no ha deixat indiferent cap de les lectores que ens hi hem atrevit.

L'autor diu que endinsar-se en les pàgines d'aquest llibre és entrar a la casa... Així, com diu la Magdalena Cabot, és comprensible que provoqui reaccions diverses en els lectors: des dels que s'hi volen quedar per tal d'esbrinar-ho tot, fins als qui desitgen partir corrent! Però així i tot, fins i tot els qui l'han trobat una mica feixuc, encara hi pensen i en parlen.

El llibre presenta dues històries paral·leles embolcallades amb mil coses més i amb una maquetació vertiginosa. El protagonista d'una de les dues històries és un fotoperiodista, Will Navidson, que es trasllada amb la seva família a una casa de Virgínia en un intent de salvar el seu matrimoni. Però un dia en Will, que anys abans havia guanyat el Pulitzer per una fotografia d'una nina africana famèlica amb un voltor observant-la de prop, descobreix que la casa presenta una anomalia arquitectònica i decideix investigar-ho. El protagonista de l'altra història és un jove tatuador, en Johnny Truant, que viu una vida de disbauxa a Los Angeles i que una nit, en circumstàncies ben estranyes, troba un manuscrit sobre el Navidson i decideix reescriure'l.

I bé... el fotògraf que va guanyar un Pulitzer per una foto d'un nin famèlic amb un voltor al costat va existir de veritat, en Kevin Carter. Si llegiu informació sobre la seva vida, sobretot el seu final, i llegiu el llibre, se us plantejarà un dubte. En Danielewski s'ha inspirat en el Carter simplement per crear el perfil d'en Navidson? S'ha inspirat en el final del Carter per crear en Johnny? És tots dos personatges?

I per què posar Zampanò, un nom tan curiós, a un dels personatges? És un homenatge a Fellini? És molt probable. El protagonista de La strada, pel·lícula de Fellini que va guanyar l'Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa l'any 1956, i que interpreta l'actor Anthony Quinn, nom Zampanò.

I així podríem comentar mil interrogants més, força més complexos que aquests, com ara: És una novel·la d'amor? És una novel·la de terror?

Si us hi atreviu, d'aquí uns dies la tindreu en préstec a la biblioteca. Ara... us avisem... només començar us trobareu amb una pàgina on només diu:

Esto no es para ti.

I per acabar, si us interessa veure com és en Danielewski, per casualitat just quan vam comentar el llibre en van parlar al programa Via llibre del Canal 33. Aquí teniu l'enllaç per veure'l: capítol 109 de Via llibre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada