dimecres, 26 de novembre del 2014

ELS MISTERIS DE L'ART

LAS MENINAS

És l'obra que ha triat en questa ocasió la Gina Sas per comentar-nos. Aquí teniu una petita pinzellada de la xerrada que ens va fer el 19 de novembre.

Las Meninas, també anomenat La família de Felip IV, és un quadre del pintor Diego Velázquez de l'any 1656, que actualment està exposat al Museo del Prado de Madrid.

És una de les obres pictòriques més analitzades i comentades, des del quadre en la seva totalitat, fins als detalls més ínfims, com ara la gerreta que la dama
d'honor dóna a la infanta, que ha inspirat, ella sola, tota una tesi doctoral!

El quadre representa el taller del pintor a l'Alcázar de Madrid. S'hi veu la infanta Margalida d'Àustria (d'uns 5 anys) i les seves dames de companyia, o meninas, Maria Agustina Sarmiento, a la dreta de la infanta, i Isabel de Velasco, a la seva esquerra; darrere seu hi ha la guardadamas Marcela de Ulloa i un altre servidor; al seu costat, els nans Maribárbola i Nicolasito Portosanto, i al fons, José Nieto Velázquez, aposentador de palacio. A l'esquerra de la tela apareix Velázquez, que aleshores ja tenia 57 anys, però que es va pintar com si fos més jove. Una curiositat sobre aquesta figura: la creu de l'Ordre de Sant Jaume que llueix al pit va ser pintada, es diu que personalment pel rei Felip IV, després de la mort de l'artista. 


I aquí tenim un dels enigmes del quadre. Tot apunta que Velázquez, en aquest gran llenç que surt al quadre (a l'esquerra a la primera foto), està pintant els reis Felip IV i Marianna d'Àustria, que es veuen reflectits al mirall del fons (recurs que ja apreixia a El matrimoni Arnolfini, de Van Eyck, que la Gina ens va comentar el curs passat), de manera que l'espectador queda situat al mateix lloc on els reis haurien de ser. Però és realment així? És un mirall o podria ser, simplement, un quadre dels reis penjat a la paret de l'estança?

En qualsevol cas, Las Meninas és un dels quadres que més expectació i interès ha despertat i, com a resultat, n'han aparegut moltes adaptacions, algunes de les quals ben curioses:




 Us animeu a fer-ne una versió???? Aquesta segur que us agrada!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada