dilluns, 1 d’abril del 2013

BIBLIOTECA MUNICIPAL DE BINISSALEM

Si anau a Binissalem, terra de vins, no deixeu de visitar la biblioteca municipal on es conrea l'amor a la lectura.
Abans de plantar els ceps, els pagesos fan un estudi del sòl i trien el portaempelt més adient. A la biblioteca, els seus responsables treballen diàriament per conèixer els interessos de la gent del poble especialment dels més joves, conscients de que tots els nins i nines de la vila són el peu que han d'empeltar amb paraules ben escollides.
A la tardor o a l'hivern s'aplica al terra de la vinya un adobat de fons que aporta els nutrients necessaris per al creixement de la planta i la producció del raïm. També és en aquesta època quan la biblioteca obri les seves portes als escolars i els ofereix tot tipus d'activitats que els animen a llegir: contacontes, tallers de lectura en veu alta, clubs de lectura, jocs, teatre, música i poesia. Els llibres fan i desfan el camí entre la biblioteca i les tres escoles del municipi; els nins van i venen pels carrers, plens de la saba literària que contenen els llibres.
Abans de la floració es realitza a la vinya un adobat de cobertera per tal d'aconseguir una bona producció. S'escampen sobre la terra adobs que es poden assimilar ràpidament. La biblioteca ofereix materials molt diversos que permeten a cadascú dissenyar el seu propi itinerari lector i compartir-lo amb els altres. Les ànsies de llegir s'escampen arreu a un ritme vertiginós.
A la primavera cal llaurar la terra perquè quedi esponjosa i pugui retenir l'aigua aportada per les pluges i que la planta necessitarà a l'època més seca. A la biblioteca es recomanen lectures per a l'estiu, els mesos de vacances, quan els joves lectors trobaran allà un lloc per protegir-se de la calor i envoltar-se de la calidesa dels llibres.
Si la poda d'hivern s'ha fet amb cura haurà servit per limitar la producció de fusta i afavorir la producció del fruit, retardar l'envelliment del cep i per donar-li una forma concreta. El bon fer dels bibliotecaris haurà servit per donar a conèixer la bona literatura, induir a la lectura fins als més escèptics i, benauradament, expandir el gaudi de llegir entre el jovent.
Arribada l'hora de veremar, és important determinar el moment en que s'ha de recollir el raïm. S'ha de fer quan aquest ha arribat al punt ideal de maduració, en què s'ha assolit un equilibri entre els àcids i els sucres que formen part de la composició del fruit. Passats els anys cada lector arribarà a un equilibri propi. La biblioteca romandrà oberta per atendre la seva maduresa tal com abans ho va fer en la seva infantesa i joventut.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada