dijous, 9 d’octubre del 2014

PREMI NOBEL DE LITERATURA 2014

Avui l'Acadèmia sueca ha anunciat a qui atorgaran el Premi Nobel de Literatura 2014. L'afortunat ha estat l'escriptor francès Patrick Modiano (1945), a qui atorguen el guardó "per l'exploració de l'art de la memòria amb què ha evocat els destins humans i perquè ha abordat el món durant l'ocupació" en la Segona Guerra Mundial. El secretari de l'Acadèmia ha dit de les seves novel·les que "són un intent obsessiu de tornar al passat i, per fer-ho, fa servir maneres molt originals; està convençut que hi ha passatges que permeten viatjar en el temps i que es troben en llocs molt concrets relacionats amb la memòria". 


També ha afirmat que l'obra de Modiano és "accessible" per al lector corrent, perquè "fa servir una llengua senzilla, però al mateix temps els seus llibres són elegants i refinats. Com que són obres breus, en pots llegir una al matí i una altra al vespre", així que ja ho sabeu!!!

Aquí teniu un tastet de la trentena de novel·les que ha escrit, moltes centrades en el París de la Segona Guerra Mundial i amb personatges que estan cercant permanentment la seva identitat.

Modiano va debutar el 1968, amb 23 anys, amb La place de l'étoile, amb la qual va aconseguir premis com el Fénéon i el Roger-Nimier. Quatre anys després va guanyar el Gran Premi de Novel·la de l'Acadèmia Francesa amb Les boulevards de ceinture. Aquestes dues novel·les estan traduïdes al castellà en una trilogia titulada Trilogía de la ocupación:


El 1978 va rebre el premi Goncourt per una de les seves novel·les més conegudes, Rue des boutiques obscures, traduïda al català:


La seva última obra, de 2014, és Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier, que us mostrem amb un parell d'obres més en francès.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada