dijous, 12 de desembre del 2013

JOCS DEL MÓN... L'AUALÉ

El curs passat vam tenir la idea d'explicar-vos jocs del món, però no ho vam poder dur a terme. Enguany ens hem decidit a tirar-ho endavant i us presentarem un joc per trimestre en tres sessions: el primer dia us construireu vosaltres mateixos el joc amb material reciclat, el segon dia aprendreu a jugar-hi i el tercer dia podreu sentir música i contes del país d'on prové el joc.

L'AUALÉ

Així, per començar, aquest trimestre us hem parlat dels mancales, més concretament de l'AUALÉ.

Els mancales són tots els jocs que es juguen amb un tauler amb forats (o simplement clotets a terra) on es van sembrant llavors (fitxes) i l'aualé és el joc mancala que hem triat per ensenyar-vos. És un joc bàsicament d'habilitat, que requereix una gran rapidesa mental i capacitat d'anticipació. A les comunitats africanes l'aualé i els altres jocs de mancala són un joc social. Els espectadors hi solen participar donant consells i fins i tot fent jugades. L'aualé és molt senzill d'entendre, però extremadament complicat de dominar: els jugadors poden trigar molta estona a fer una jugada, perquè els cal analitzar cada posició i calcular les diferents possibilitats. De totes maneres, a l'Àfrica el joc és, tradicionalment, ràpid i frenètic.

El primer joc que es pot considerar amb tota seguretat un mancala és del segle VII dC i es va trobar a Etiòpia.


TAULER I LLAVORS

Els taulers per jugar a jocs de mancala solen estar tallats en fusta, però es poden improvisar fent forats a la sorra o a la terra. Les peces poden ser pràcticament qualsevol cosa, mentre siguin més o menys de la mateixa mida i fàcils d'agafar: llavors, mongetes, pedres o petxines, per exemple. En altres paraules, amb una mica d'inventiva es pot jugar als jocs de mancala a qualsevol lloc!


FEM UN AUALÉ AMB MATERIAL RECICLAT

Dimarts 3 de desembre la Vanessa va fer un taller de creació d'aualés. Aquí teniu el material i les eines que necessiteu per fer-vos-en un:
  • 1 ouera d'una dotzena d'ous (en dues fileres de 6) o 2 oueres de mitja dotzena
  • Papers de colors, ceres, ferratines, pintura, etc. per decorar
  • 48 fitxes: llavors, mongetes seques, cigrons, pinyols de xirimoia, botonets, caragolins, etc.
  • Tisores
  • Pega
  • Celo
  • Clips grans, tipus pinça
Si l'ouera es de cartró, el primer pas és tallar totes les solapes de l'ouera i deixar només el tros dels clotets i la tapa.

Model amb 1 ouera d'una dotzena
Tallem per la meitat la tapa de l'ouera i l'aferrem davall la part de baix deixant un calaixet a banda i banda, com es veu a la foto. Podem utilitzar clips per mantenir juntes les dues parts mentre la cola s'asseca.


Model amb 2 oueres de mitja dotzena
Agafem les dues oueres i separem les tapes de la part de baix. Ajuntem pel costat amb celo la part dels cocons i, d'una de les dues oueres, tallem totes les parts punxegudes que sobresurten per poder plegar el joc. La tapa de les oueres s'ha d'enganxar a banda i banda deixant un calaixet, com hem fet amb l'altre model. Aquest model és plegable, per tant, perquè us quedi ben desat, podeu per un foradí al mig de cada calaixet, passar-hi un cordillet o una veta i, un cop tancada la capsa, fer una llaçada perquè no s'obri.


Ara ja tenim l'aualé llest per decorar. El podem pintar amb ceres o pintura al tremp, podem posar-li ferratines o trossos de paper, tot el que vulguem.


I aquí teniu alguns dels nostres aualés:


Aquest darrer està fet amb la tècnica del decoupage [retallada]. A la tècnica original es fa servir paper per a decoupage o torcaboques i un vernís específic. Aquí ho hem fet amb paper normal amb un dibuix agafat d'internet, però ho podeu fer amb paper de regal o amb paper de seda, que són més fins i fàcils de manejar, i cola blanca. Talleu el paper a trossets, poseu cola en el tros d'aualé on voleu enganxar el primer retall i aferreu-l'hi; repetiu l'operació fins que tingueu tot l'aualé folrat. Els retalls s'han de superposar una mica els uns damunt dels altres. Deixeu-lo eixugar i... a jugar!


COM ES JUGA A L'AUALÉ

Dimecres 4 de desembre vam explicar com es juga a l'aualé. Si ho voleu provar, aquí teniu les instruccions:


MÚSIQUES I CONTES DE L'ÀFRICA

I per acabar les sessions sobre l'aualé, la Catalina Llobera ens ha vingut a fer una presentació magnífica sobre Guinea, músiques africanes, ens ha contat un conte d'una nina i un baobab, ens ha portat una mostra d'instruments africans que hem pogut tocar al so del Siyahamba i hem parlat d'esclaus, de diamants, de llibertat... justament el dia en què s'han celebrat els funerals per un dels homes que més ha lluitat pels drets humans, la llibertat i la igualtat a l'Àfrica, Nelson Mandela. Casualitats de la vida...Fins a la propera sessió de JOCS DEL MÓN!!!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada